архитектура

КОЛКУ ПОВЕЌЕ СОБА

КОЛКУ ПОВЕЌЕ СОБА Тоа е изменета: -2022 08 26- di studio3mark

Проектот произлегува од потребата за проширување на стан во мала зграда, изградена во средината на минатиот век, во надворешна област на Кунео.

Пред интервенцијата, куќата била поврзана со голема градина преку непокриена тераса слободна од три страни, која за да се создаде дополнителна просторија која му била потребна на целото семејство, била затворена со нов волумен. Доградбата носи во зградата дополнителен простор за живеење, станбена површина за седење или одмор, отворање кон надвор со голем прозорец на запад и нова покриена тераса на југ. Просторот е претставен на две различни нивоа со цел да се прошири површината кон градината задржувајќи ја трагата на старата тераса и формирајќи седишта на исто ниво со подот што може да се користи за да се погледне хоризонтот на Кунео, но и да се даде можност за директен пристап. градината од оваа нова средина. Новиот волумен е бела призма со бели малтерисани ѕидови и светло сив лим покрив на кој се појавуваат контрастни црни влошки што ги врамуваат прозорците и вратите. Овие рамки имаат функција да ги заштитат прозорците, но од западната страна стануваат под за пристап кон надвор, па дури и за седење.

studio3mark.com

Можете исто така да како

Одговори