архитектура

Од реновирање на куќа до урбана ревитализација на историскиот центар на Кастело Бранко | PAULO MARTINS ARQ & DESIGN

Casa dos Oleiros Castelo Branco PAULO MARTINS ARQ & DESIGN
Од реновирање на куќа до урбана ревитализација на историскиот центар на Кастело Бранко | PAULO MARTINS ARQ & DESIGN Тоа е изменета: -2021 09 06- di Бенедикт цвеќе

Оваа куќа се наоѓа во Кастело Бранко, во стариот дел на градот, кој во последните години претрпе сè поголема состојба на распаѓање. Како одговор на ова, проектот сакаше да добие контури на архетип, во обид да се воспостави тренд во урбанистичката окупација на градот: урбана ревитализација на историскиот центар и неговите вработување по помлади возрасни групи, правејќи го овој дел од градот уште еднаш подинамичен.

Во согласност со оваа намера, проектот се состоеше од одржувајте го оригиналниот изглед на куќата однадвор, додека внатре просторите се прилагодени на тековните стандарди на удобност и живеење, обележани со современ минимализам. Во однос на проектот, куќата има 2 спрата и а мезанин. Приземјето е резервирано за места за паркирање, од осветлување, додека горните катови се резервирани за социјални области.

Во овие горни катови, пристапувани преку оригиналното скалило на зградата, ја вративме просторната ширина на покривот, давајќи му прилично дарежлива висина од подот до таванот и оставајќи ја светлината да се рефлектира од белите тавани и wallsидови, поплавувајќи го целиот простор што некогаш бил затворен. На мезанинот е додаден и светларник, кој нуди поглед на замокот од работната станица и потсетува дека овој современ простор е полн со историја.

Во терминали ди материјали, сакавме проектот да биде лесен, неформален и добредојден, користејќи едноставни, но високо квалитетни материјали, боење wallsидови и тавани во светли тонови и завршни подови и мебел во бор бор.

Информации за проектот

Име на проектот: Каза дос Олеирос
Канцеларија за архитектура: PAULO MARTINS ARQ & DESIGN
Веб-страница: https://www.paulomartins.com.pt
Е-пошта: geral@paulomartins.com.pt
Фејсбук: https://www.facebook.com/PAULOMARTINSARQDESIGN/
Инстаграм: https://www.instagram.com/paulomartinsarqdesign/
локација: Кастело Бранко
Година на заклучок: 2020
Вкупна површина: 110m2
Архитектонски фотограф: Студио Иво Таварес
Веб-страница: www.ivotavares.net
Фејсбук: www.facebook.com/ivotavaresstudio
Инстаграм: www.instagram.com/ivotavaresstudio

МАТЕРИЈАЛИ

Sидови: Гипс картон
Тротоарите: Пловечки ред на подот
Мебел: МДФ

Можете исто така да како

Одговори