архитектура

Реновиран стан за време на пандемијата | Архитектури на Пауло Мореира

Реновиран стан за време на пандемијата, архитектури Пауло Мореира
Реновиран стан за време на пандемијата | Архитектури на Пауло Мореира Тоа е изменета: -2021 06 29- di Бенедикт цвеќе

Станот е реновиран за време на пандемијата од КОВИД-19. Ова значеше дека процесот на градење мораше да се прилагоди од безбедносни причини, особено затоа што локацијата немаше надворешен простор. Во салата, инсталиран е простор на премин однадвор кон внатре, мал мијалник и ормар за чевли за да се охрабри нови домашни навики.

La просторно уредување оригиналот беше „назад напред“, со спалните соби свртени кон улицата на југ, а дневната соба и кујната од задниот дел на зградата беа свртени кон север. Изгледот е сменет за да биде пофункционален: дневната соба и кујната се преместени во предниот дел на зградата, а спалните соби на задниот дел. Заедничките простори се отворени и флуидни, со мебел што помагаат во дефинирање на нивната функција. Столбовите и бетонските греди се оставени изложени и станаа дел од просторноста на станот.

Полуотворена хибридна просторија може да се користи како студио. Веднаш до него има бања и перење алишта. Беше создадено нова хиерархија во областа за спиење, со мала спална соба (со непропорционален столб), просторија со средна големина (што може да биде и сопствена, бидејќи бањата има две врати) и господар. Апартманот, кој ја зафаќа областа каде што претходно се наоѓаше дневната соба, е поделен на три области: кревет, плакар и бања. Бетонски зрак поминува низ целата должина на просторијата, носејќи природна светлина во апартманот.

Материјалите користени во станот се едноставни и јасно дефинирани: експресивен керамички под, зрачен проводник за греење; бели и текстурирани wallsидови; структура направена видлива со употреба на цементни малтери; и блокови од светло дрво во спорадични интервали кои обезбедуваат пријатна и пријатна атмосфера.

Информации за проектот

Име на проектот: Lar Familiar
Канцеларија за архитектура: Архитектури на Пауло Мореира
Главен архитект: Пауло Мореира
Веб-страница: www.paulomoreira.net
Е-пошта: пошта@paulomoreira.net
Фејсбук: paulomoreiranet
Инстаграм: @paulomoreiranet
локација: Порто, Португалија
Година на заклучок: 2020
Вкупна површина: 120 кв.м.
Архитектонски фотограф: Студио Иво Таварес
Веб-страница: www.ivotavares.net
Фејсбук: www.facebook.com/ivotavaresstudio
Инстаграм: www.instagram.com/ivotavaresstudio

Можете исто така да како

Одговори