архитектура

Големи прозорци, бои и форми за пргав Cocoon Домот на Неа Studio

Кожурец куќа надвор
Големи прозорци, бои и форми за пргав Cocoon Домот на Неа Studio Тоа е изменета: -2021 07 17- di Бенедикт цвеќе

Ништо поефикасно од името Cocoon House за да ја опише оваа зграда со иновативни и хармонични форми полни со светлина, топло и добредојде и покрај минимален стил. Кокошката куќа е инспирирана од концептот на кожурец, од англискиот „кожурец“, збор што суштински изразува блискост и безбедност.

Нови форми за пријатно опкружување

The Cocoon House од Нина Едвардс Анкер од Неа Студио лоциран на Лонг Ајленд, Newујорк, и изгледа како шармантна зграда на висина, совршено интегрирана со околниот пејзаж. Надворешната структура е обвиткана со кедарски ќерамиди, за хармонично да се вклопи во историската архитектура на соседството.

Кожурец куќа надвор

Најоддалечената фасада, видлива за соседството, е структурирана така што ќе обезбеди приватност и интимност благодарение на ограничените точки на осветлување, додека југо-соочената страна, со поглед на градината, е целосно составена од стаклени прозорци и светларници. Изборот на светларници во нијанси кои се претвораат од магента до длабоко жолто пренесува топла светлина во внатрешноста на куќата, што го прави домот пријатна, а во исто време и дава поп допир на дефинитивно минималистичката околина.

Кожурец куќа надвор

Големите прозорци, од друга страна, се совршено прилагодени на минувањето на сезоните, пуштајќи го морскиот ветер во текот на летото и собирајќи топлина во текот на зимата. Особено и фасцинантно е одразот на светларничките на водата на базенот што се развива околу куќата, искористувајќи форми што личат на природен поток.

Cocoon House: минимален ентериер за максимална удобност

Главниот простор, кој се состои од кујна, трпезарија и дневна соба, излегува дека е голем и екстремно светл, полн со елементи за дизајн како што е каминот поставен во заоблениот ид. Воздушен и убедлив простор, кој се позајмува веднаш во социјалните моменти.

Внатрешност на куќички

Продолжувајќи во долгиот ходник што ја крие кујната, пристигнувате во мастер спалната соба, осветлена од изобилство на природна светлина благодарение на стаклените wallsидови кои го превидуваат базенот. Во собата има прекрасна када, достапна и од соседната бања, збогатена со голем туш и пространа суета, идеална за собирање на сите ваши предмети без да се менува хармонијата на просторот.

Внатрешност на куќички

Во втората спална соба креветот беше позициониран по идот, за да се оптимизираат просторите, за возврат да се прошири со мезанин во кој се наоѓа трет кревет, да се искористи најголем дел од високите тавани. Мезанинот ужива во прекрасно природно осветлување и е украсено со заоблени дрвени греди кои ги означуваат заоблените и хармонични линии на структурата.

Архитектонска фирма: Неа студија
Раководител на проектот: Нина Едвардс Анкер
подготовка: Ана Агостон, Рафаел Волтер
Дизајн на пејзаж: Шарлот братучеди, Карлота Зеа
Градежни изведувачи: Градежни лисјарди, Линбрук стакло, Уналам
Структурни инженери: Алексеј Нефедов, Вил Лауфс, ЛЕР
LEED консултант / машински инженер: Јордан Голдман, Нулта дизајн на енергијата
LEED верификација: Карла Донели, соработници на Стив Винтерс
Фотографија од Кејлон Хаквит

Можете исто така да како

Одговори